Изложба “Хартия и цвят”

Пленер „Хартията 2021“ в Художествена галерия – Добрич

След дълго прекъсване Художествена галерия – Добрич възражда традицията да се провеждат международни пленери и изложби, посветени на хартията. Пленер „Хартията 2021“ (01-10 септември) е новото събитие в календара на галерията. В началото на тази година екипът ни разработи проект със заглавие „Хартия и цвят“, който в предстоящото си издание акцентира върху колажа. Проектът получи одобрение и финансова подкрепа от Община град Добрич. Галерията предостави работно пространство и основни материали на участниците, които бяха настанени в хотел „Вила ди Полета“ – наш партньор в начинанието. Съорганизатор на събитието е и Дружество на добрички художници – Добрич.

Пленерът бе открит официално на 02.09.2021 г. от 10:00 в зала 10 на галерията. Слово произнесе заместник-кметът по хуманитарните дейности в Община град Добрич д-р Емилия Баева. Веднага след откриването се проведе пресконференция с организаторите и участниците в пленера.

Пленерът е замислен на фестивален принцип и обхваща много и разнообразни дейности. В него участваха 10 художници: Вера Пенева, Красимира Дренска, Женя Адамова, Цветелина Максимова, Недко Недков, Пенка Димитрова, Венета Велева, Веселин Дамянов – Вес, Румен Нечев, Иван Велчев, Валери Чакалов. Вечерната програма включва индивидуални представяния на авторите, които започзнаха посетителите със своите международни участия, концепции и творчески търсения.

Екипът ни изготви и проект за издаване на каталог от събитието, който бе одобрен от Министерството на културата и финансиран в рамките на конкурсната сесия на тема „Събития, организирани от музеи и художествени галерии в областта на движимото културно наследство и визуалните изкуства“ за тази година.

Пленерът завърши с изложба на творбите, създадени през десетте фестивални дни, а в рамките на месец след приключването ѝ ще бъде издаден и каталогът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!

Enable Notifications OK No thanks