Керамика и дизайн на порцелан и стъкло“

На 14.10.2021 г. (четвъртък) с вернисаж от 17:00 до 19:00 ч. катедра „ Керамика и дизайн на порцелан и стъкло“ ще отбележи 125 години НХА с изложба в пространството на Художествена галерия – Добрич. Експозицията представя работи на преподавателите от катедрата – керамични произведения, творби от порцелан и стъкло, както и дипломни проекти на студенти, завършили през последните години, показани чрез фотографии.

Специалност „Керамика“ е основана в зората на създаването на Националната художествена академия.  През 1904 г., с назначаването на проф. Стефан Димитров, започва обучение по специалност „Керамика“, което от самото начало е търсене на път древната традиция на керамиката да намери адекватно място в съвременното изкуство. През годините редица значими преподаватели като проф. Стоян Райнов, проф. Венко Колев и Георги Коларов, проф. Красимир Джидров, проф. Ивана Енева утвърждават специалността като една от водещите в НХА. В продължение на своето развитие, през годините специалността създава редица изтъкнати творци, използващи керамиката като изразно средство – Здравко Манолов, Антонина Конзова, Йова Раевска и други.

Днес обучението по специалността е съобразено със съвременните аспекти на керамичното изкуство, базирано на индивидуалната артистична практика. Основната цел е подготовка на специалисти в областта на съвременната художествена керамика и на изкуствата, предназначени за публична среда, на създаването на уникални авторски серии, както и придобиването на задълбочени знания в областта на керамичната технология. Специалността разполага с добре развита технологична и материална база, позволяваща реализацията на всякакви уникални търсения в областта на съвременната керамика.

Преподаватели: проф. Божидар Бончев, доц. Мартин Петков, доц. д-р Момчил Мирчев, гл. ас. д-р Яна Юнакова, гл. ас. д-р Надя Текнеджиева, ст. преп. д-р Росен Тошев

Специалност „Дизайн на порцелан и стъкло“, част от катедра „Керамика и дизайн на порцелан и стъкло“ към Национална художествена академия – София е с 50 годишна история, като е основана с цел изграждане на кадри в областта на дизайна на фина керамика и стъкло за нуждите на силикатното производство. През годините направлението преминава през трансформации, следващи съвременните тенденции, стигайки до интериорни дизайнерски решения и овладяване на архитектурата.

„Дизайн на порцелан и стъкло“ е комплексна специалност със структура, в която функционират две направления – „Порцелан и фина керамика“ и „Стъкло“, между които е изградена всестранна интеграция. Специалността е единственият в страната център за подготовка на висококвалифицирани художници-дизайнери в проектантски студия и производствени предприятия за порцелан, фина керамика и стъкло. Ателиетата разполагат с богата база, позволяваща работа с почти всички класически и най-съвременни техники. При работата им към двете основни направления, нашите студенти изучават засилено компютърно 3D проектиране и особеностите на 3D принтирането при изграждането на модели. Катедрата разполага с технолози, доказали се като водещи специалисти. 

Преподаватели: проф. Георги Георгиев, проф. Митко Динев, проф. Йордан Стоянов, инж. д-р Васил Харизанов, гл. ас. д-р Красен Троански, ас. д-р Елизар Милев, преп. Борислав Коруджиков

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!

Enable Notifications    OK No thanks