Керамика и дизайн на порцелан и стъкло“

На 14.10.2021 г. (четвъртък) с вернисаж от 17:00 до 19:00 ч. катедра „ Керамика и дизайн на порцелан и стъкло“ ще отбележи 125 години НХА с изложба в пространството на Художествена галерия – Добрич. Експозицията представя работи на преподавателите от катедрата – керамични произведения, творби от порцелан и стъкло, както и дипломни проекти на студенти, завършили през последните години, показани чрез фотографии.

Специалност „Керамика“ е основана в зората на създаването на Националната художествена академия.  През 1904 г., с назначаването на проф. Стефан Димитров, започва обучение по специалност „Керамика“, което от самото начало е търсене на път древната традиция на керамиката да намери адекватно място в съвременното изкуство. През годините редица значими преподаватели като проф. Стоян Райнов, проф. Венко Колев и Георги Коларов, проф. Красимир Джидров, проф. Ивана Енева утвърждават специалността като една от водещите в НХА. В продължение на своето развитие, през годините специалността създава редица изтъкнати творци, използващи керамиката като изразно средство – Здравко Манолов, Антонина Конзова, Йова Раевска и други.

Днес обучението по специалността е съобразено със съвременните аспекти на керамичното изкуство, базирано на индивидуалната артистична практика. Основната цел е подготовка на специалисти в областта на съвременната художествена керамика и на изкуствата, предназначени за публична среда, на създаването на уникални авторски серии, както и придобиването на задълбочени знания в областта на керамичната технология. Специалността разполага с добре развита технологична и материална база, позволяваща реализацията на всякакви уникални търсения в областта на съвременната керамика.

Преподаватели: проф. Божидар Бончев, доц. Мартин Петков, доц. д-р Момчил Мирчев, гл. ас. д-р Яна Юнакова, гл. ас. д-р Надя Текнеджиева, ст. преп. д-р Росен Тошев

Специалност „Дизайн на порцелан и стъкло“, част от катедра „Керамика и дизайн на порцелан и стъкло“ към Национална художествена академия – София е с 50 годишна история, като е основана с цел изграждане на кадри в областта на дизайна на фина керамика и стъкло за нуждите на силикатното производство. През годините направлението преминава през трансформации, следващи съвременните тенденции, стигайки до интериорни дизайнерски решения и овладяване на архитектурата.

„Дизайн на порцелан и стъкло“ е комплексна специалност със структура, в която функционират две направления – „Порцелан и фина керамика“ и „Стъкло“, между които е изградена всестранна интеграция. Специалността е единственият в страната център за подготовка на висококвалифицирани художници-дизайнери в проектантски студия и производствени предприятия за порцелан, фина керамика и стъкло. Ателиетата разполагат с богата база, позволяваща работа с почти всички класически и най-съвременни техники. При работата им към двете основни направления, нашите студенти изучават засилено компютърно 3D проектиране и особеностите на 3D принтирането при изграждането на модели. Катедрата разполага с технолози, доказали се като водещи специалисти. 

Преподаватели: проф. Георги Георгиев, проф. Митко Динев, проф. Йордан Стоянов, инж. д-р Васил Харизанов, гл. ас. д-р Красен Троански, ас. д-р Елизар Милев, преп. Борислав Коруджиков

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!

Enable Notifications OK No thanks