Зала 8

ГРАФИКА

Колекцията представя високото професионално ниво на националната ни графична школа в диапазона от 50-те до 90-те години. Експонирани са творби на художници от няколко генерации в различни графични техники – рисунка, офорт, литография, акватинта, линогравюра, авторски техники и др.

В началото са графиките на Веселин Стайков, Николай Райнов, Васил Захариев, Димитър Драганов, Сидония Атанасова, Зафир Йончев, чиито произведения са свързващо звено между националната художествена традиция, идваща от българската възрожденска щампа и съвременния естетически възглед.

През първите десетилетия на 20 век, предпочитана графична техника е гравюрата на дърво, но навлизат и металните техники на висок и дълбок печат като офорт, линогравюра и др.

През 50-те години на миналия век социалистическият реализъм определя тематиката на голяма част от произведенията в българското изобразително изкуство. Но темата за човека и природата на Добруджа дава възможност и за творби, които са далеч от декларативно-пропагандния епос. През 60-те години в стилистиката има влияние от декоративно-монументалното изкуство: композиците са с динамична ритмика, а фигурите – с обобщени форми.

Добруджанка

Атанас Нейков

Зона монумент

Валентин Стефанов

Литографията и цветният печат, ситопечатът и техниките на гравюрата върху метал допринасят за обогатяването на графичното изкуство. Графиките на Ефтим Томов, Георги Ковачев, Мана Парпулова, Юлий Минчев, Атанас Нейков, Анастасия Панайотова, Жана Костуркова, Михаил Петков, Румен Скорчев, Борислав Стоев, Симеон Венов, Любен Диманов са духовен мост към постиженията на следващите генерации графици.

През 70-те и 80-те години на 20 век, графичното изкуство се развива интензивно, с различни тенденции и пластичен език, в творчеството на художници като Иван Нинов, Йорданка Радева, Стоян Цанев, Стоимен Стоилов, Николай Майсторов, Захари Каменов и др. В средата на десетилетието настъпват изменения в естетиката на образния език и графичните техники. В творбите на Милко Божков, Мария Духтева, Валентин Стефанов, Явора Петрова, Веселин Начев, Мария Зафиркова, Кольо Карамфилов и др., разнородни медии се комбинират както с абстрактни, така и с фигурални форми и въздействат знаково.

Зона монумент

Валентин Стефанов

Малки по формат, но многопластови са авторските отпечатъци на Иванка Сокерова или геометрично-конструктивистични рисунки на Никола М. Даскалов.  

Графиката в експозицията се отличава с артистично разнообразие и техническо майсторство – от традициите към глобалните процеси в развитието на образния и идейно-художествен език на графичното изкуство.

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!

Enable Notifications OK No thanks