Зала 7

ХАРТИЯТА

„Хартията“ е тема, по която Художествена галерия – Добрич работи дълги години. Първата изложба е открита през септември 1995 година. В продължение на едно десетилетие галерията е инициатор и организатор на международни пленери и изложби на тема „Хартията“, в които участници са 153 художника от 18 страни – България, Румъния, Испания, Финландия, Турция, Франция, Швейцария, Босна и Херциговина, Македония, Словения, Португалия, Гърция, Япония, Беларус, Молдова.

Изложбите са гостували в София, Пловдив, Варна, Димитровград и др. Към тях са издавани каталози и дискове. От тези изложби и от дарения се създава фонд „ Други форми“ – неконвенционално изкуство, част от което е представено в експозицията.

Хартията е свързана с историческия път на човека и е значима за неговото духовно израстване. В ръцете на художника финият материал става изразно средство, материя, в която се вплитат идеи и интервенции, превръщащи го в произведение на изкуството.

Котешки стъпки

Моица Злокарник 

Хартиен Легион

Марчел Бунеа

В залата може да се убедите в богатите възможности и трансформациите, през които преминава хартията, за да се представи в дву –  или триизмерни произведения, концептуални творби, обекти и инсталации. Експозицията представя търсенията на автори, утвърдени в съвременния художествен живот, работещи в различни направления и жанрове на изобразителното изкуство, обединени от творческия експеримент. Владимир Овчаров, Ангел Станев, Милко Божков, Ана Бояджиева, Кольо Карамфилов, Вержиния Маркарова, Росица Трендафилова, Цветелина Максимова, са само част от авторите, представени в експозицията, преминали традиционните граници и категории в изкуството. В творбите откриваме съхранена автентичността и естествената структура на хартията като изразно средство, както и въздействието на графични и живописни прийоми вградени в нея.

Включени са работи на художници от различни поколения. Откриваме богатите пластични възможности на хартията в творбите на Асадур Маркаров, Елена Панайотова, Георге Фаркашиу и Дона Стоянова. Живописното изграждане при Йордан Парушев и графичния подход на Геновева Рогова допълват и обогатяват експозицията на Художествена галерия-Добрич.

Хартиен Легион

Марчел Бунеа

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!

Enable Notifications OK No thanks