Зала 10

Творбите в тези зали обхващат периода на 80 – 90 те години на миналия век. Колекцията е набирана предимно от откупки и дарения от ОХИ ”Земята и хората „ 1982 и 1987 г. , които се провеждат в гр. Добрич и представя едни от емблематичните художници през този период. Те носят нова жажда за освобождаване на живописния език, за спонтанна реакция, за една модерна опора върху сетивността. Тази генерация художници е широко представена в колекцията.

В Зала 10 са творбите на известните варненски художници Ванко Урумов, Кина Петрова, Милко Божков и един виртуозно изпълнен от него портрет на графика Стоян Цанев. Картината е наградена на ОХИ ”Земята и хората 82”  за живопис. Тук са Стоимен Стоилов, с дарената от него творба „Ренесансов мотив“, и Явор Цанев с картината „Врата“, дарена от съпругата му от посмъртната изложба в ХГ-Добрич. Тук са и картините на Иван Кирков, Георги Баев, Енчо Пиронков, Петър Дочев, Лика Янко, Станислав Памукчиев.

Старата игра

Стефан Лютаков

Ерозия

Иван Русев

Един от художниците от това поколение е Михалис Гарудис. Роден в Гърция, емигрант по време на Втората световна война той завършва ХА в София, специалност “Живопис” при проф. Илия Петров. Днес Михалис Гарудис живее и твори в Солун, но във фонда има няколко негови творби от периода на пребиваване в България.

Ерозия

Иван Русев

Триптихът на Андрей Даниел – „Музикален цикъл – Стравински, Бетовен, Гершуин“ е интерпретация на музиката чрез живописта. Художникът пресъздава различното звучене на музикалните композиции с помощта на линия и цвят. Осъществил е над 30 самостоятелни изложби в България и по света. Професор по живопис в НХА – София. Води майсторски клас по живопис в Корея, има специализации в Швейцария и Франция. Работи предимно в областта на живописта, има реализирани сценографски проекти за различни театрални постановки в София, носител на множество награди за живопис.

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!

Enable Notifications OK No thanks