“Плакатът” на Людмил Чехларов в ХГ – Добрич

„Дори най-успешната и най-дълго играната постановка в един момент слиза от сцената. След нея остава театралният плакат като документално свидетелство и символ с непреходна стойност.“ (доц. д-р Ненко Атанасов, НХА)

Двете зали за временни изложби в Художествена галерия – Добрич се оказаха недостатъчни за огромното дарение от оригинални проекти за театрални плакати на Людмил Чехларов, част от които са представени в изложбата „Плакатът“, открита на 12 май 2022 г. В експозицията са включени 110 плаката, рисувани на ръка от художника, които разказват в многоцветни и провокиращи образи развитието на плакатното изкуство и на твореца Людмил Чехларов в продължение на повече от 40 години. Това е най-богатата и цялостна колекция от оригинални проекти на художника. Някои от експонатите показват етапите от процеса на създаване и отпечатване на сценичните плакати от „аналоговата“ епоха в неговата многопластовост – от авторския поглед върху театралното заглавие до крайния продукт. Във всеки един от плакатите се усеща намигването на художника и специфичното му чувство за хумор, леката ирония и заиграването с драматургичната творба или културното събитие.

Театралният плакат не разказва постановката, не обяснява какво ще видиш в салона, просто провокира. А Людмил Чехларов владее изкуството на провокацията и художественото предизвикателство. И макар че мястото на сценичния плакат е на улицата, богатият личен архив на художника намери своя нов дом в залите на галерията.

Заповядайте на среща с творчеството му и на 14 май от 09:00 до 23:00 ч. в Европейската нощ на музеите в Добрич!

Екипът на Художествена галерия – Добрич още веднъж изказва огромната си благодарност към професор Чехларов за щедрото дарение! Част от него ще бъде представено и в художествената галерия в Балчик в рамките на Нощта на музеите на 21 май 2022 г.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!

Enable Notifications OK No thanks