Ретроспективната изложба на скулптора Димитър Янков „Цивилизация“

На 20 октомври 2022 г. в Художествена галерия – Добрич бе открита ретроспективната изложба на скулптора Димитър Янков „Цивилизация“. Експозицията включва 27 творби, създадени в различни периоди от творчеството на художника. Въпреки че има многобройни участия в колективни и 16 самостоятелни изложби, Димитър Янков за пръв път прави самостоятелна изложба в България, като избира родния си Добрич.

Изложбата е както ретроспективна, така и юбилейна за автора, който тази година навърши 70 години. Пестелив на думи, Димитър Янков сърдечно благодари на присъстващите колеги, приятели и ценители и сподели, че усеща работата си и изложбата като дълг към града, който е събудил в него творческия потенциал. Паметникът на Захари Стоянов, поставен пред Младежкия център в Добрич, е първото дарение на художника за родния му град.

В експозицията са включени малки пластики, характерни за началото на творческия път на художника, и едрофигурни композиции, каквито работи в по-късен етап и понастоящем.

Авторът отделя особено внимание на общуването между хората („Диалог I“, „Диалог II“, „Среща“), между човека и природата („“Старецът и морето“, „Пролет“, „Изгревът“), самотата и отчуждението („Пътят“, „Прозорецът“, „Господин Никой“). Фигурите са динамични, носещи напрежение („Диоген“) или готови всеки миг да се раздвижат („Кармен“).

Високо ценен в чужбина, през последните няколко години скулпторът живее и твори в Добрич.

Можете да разгледате изложбата до 15 ноември 2022 г. Очакваме ви!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!

Enable Notifications OK No thanks