ПЛЕНЕР „ХАРТИЯТА – СЛЕДИ И ОТПЕЧАТЪЦИ“ 2022

За поредна година Художествена галерия – Добрич е инициатор и домакин на пленер „Хартията“ (31.08-09.09.2022). Официалното откриване на пленера е на 01.09.2022 от 10:00 ч., на което ще бъдат представени авторите и програмата на събитието.

Тазгодишното издание носи заглавие „Следи и отпечатъци“ и е посветено на връзката между авторската ръчно лята хартия и графичното изображение. Проектът се финансира от Национален фонд „Култура“ по програма „Визуални изкуства“ и Община град Добрич, в партньорство с х-л „Вила ди Полета“.

„Хартията“ е тема, която Художествена галерия – Добрич инициира и разработва от 1995 г. Десетилетия галерията активно организира международни пленери и изложби на тема „Хартията“, в които участници са художници от 17 страни.

Настоящият проект е естествено продължение на вече установената традиция и предлага нови възможности за интерпретация на хартията в контекста на графичното изкуство. Акцент на пленера е създаването на ръчно лята авторска хартия, което предоставя неограничени възможности на художника за постигането на определено качество, дълбочина и въздействие на изображенията при създаването на творбите. Това превръща самия работен материал в част от цялостната концепция и завършва творческия цикъл.

На вечерните срещи по време на пленера участниците Божидар Тонев, Гергана Рахнева, Дона Стоянова, Емануела Ковач, Зоран Мише, Моника Роменска, Недко Недков, Николина Джановска, Петър Лазаров и Явора Петрова ще представят пред публика свои идеи, проекти и творчески опит.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!

Enable Notifications OK No thanks