ИЗЛОЖБА „ПРЕПОДАВАТЕЛИ И СТУДЕНТИ“

ТЕКСТИЛЪТ В НАЦИОНАЛНАТА ХУДОЖЕСТВЕНА АКАДЕМИЯ ОТ НАЧАЛОТО ДО ДНЕС (1898 – 2020)
60 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА СПЕЦИАЛНОСТТА В СЪВРЕМЕННИЯ Ѝ ВИД

На 31 март от 17:30 ч. в Художествена галерия Добрич се открива изложба „Текстилът в Националната художествена академия от началото до днес (1898 – 2020) – преподавателите и студентите“. Експозицията е част от поредица чествания по повод годишнините на специалност „Текстил – изкуство и дизайн“ в НХА и събира в едно произведения от двете главни изложби на юбилеите. Нейната цел е да покаже развитието на специалността в исторически план, както и приноса за обогатяването на художествения живот в страната. Нуждата от представяне пред широката публика на учебно-творческите процеси и постиженията в областта на съвременните художествени практики на специалността се обуславя и от необходимостта да се популяризира натрупаният опит, търсенията, възможностите и постиженията на съвременното текстилно изкуство.

В изложбата са включени тъкани произведения с различни сюжети и стилови характеристики, които продължават добрите практики в българската текстилна школа. Макар че съхраняват част от традициите, те са иновативни, доколкото формално могат да бъдат дефинирани като рисунка, живопис и скулптура, създадени с текстилни материали и техники. Включени са произведения, които са характерни за пътя, който текстилните практики изминават, за да бъдат определени като текстилно изкуство, но също и съвременни концептуални творби. Освен преодоляване на декоративното, навлизането в територията на изящното изкуство става и чрез пространствени триизмерни решения.

Много определяща е ролята на материала. Намирането на материал, който да е не само средство за изобразяване, но да въздейства и внушава сам по себе си, да отговаря на идеята на произведението, е тенденция, която запазва своето значение и до днес.

Изложбата в Художествена галерия – Добрич представя пред публиката на Добрич творби на преподаватели от катедрата и експериментални студентски разработки, отличаващи се със своето новаторство и индивидуалност. Водещите концепции на преподавателите в специалност „Текстил – изкуство и дизайн“ и тяхната международна значимост водят до разпознаване на специалността като един от важните фактори в развитието на текстила като изкуство и текстилния дизайн в България.

Идеята на изложбата е да се провокира интереса към случващото се в специалността и необятните възможности и свобода, които тя открива пред младите таланти.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!

Enable Notifications OK No thanks