Изложба „Плакатът“ на Людмил Чехларов гостува в Шумен

На 17 януари 2023 г. (вторник) от 17:30 ч. в Художествена галерия „Елена Карамихайлова“ – Шумен се открива изложба „Плакатът“ на Людмил Чехларов.

През декември 2021 г. Художествена галерия – Добрич получи дарение от личния архив на художника Людмил Чехларов от авторски проекти и плакати в тираж, които през 2022 г. бяха включени в каталог, финансиран от НФ „Култура“. Дарението хронологично документира творческия път на автора, формирането на визуалния му почерк и влиянието му върху развитието на съвременния плакат в България. В 180 цветни страници прецизно са аранжирани театрални и събитийни плакати, обхващащи творчеството на художника от 60-те години на ХХ век до наши дни.

Настоящата изложба е част от осъществяването на проект на ХГ-Добрич, финансиран от Министерство на културата по програма „Дейности по представяне на движимото културно наследство в музеите и художествените галерии“. В него са включени пътуващи изложби с плакати от дарението, съпътстващи събития и представяне на каталога в няколко галерии в страната – Шумен, Варна, Силистра и Бургас, партньори на  ХГ – Добрич. За пръв път на национално ниво ще бъде популяризирано цялостно творчеството на Людмил Чехларов – водещ автор в плакатното изкуство.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!

Enable Notifications OK No thanks