Зала 9

Творбите в Зали 9 и 10 обхващат периода на 80-90-те години на миналия век. Колекцията е набирана предимно от откупки и дарения от ОХИ ”Земята и хората „ 1982 и 1987 г. , които се провеждат в гр.Добрич и представя едни от емблематичните художници през този период. Те носят нова жажда за освобождаване на живописния език, за спонтанна реакция, за една модерна опора върху сетивността. Тази генерация художници е широко представена в колекцията.

Старата игра

Стефан Лютаков

Ерозия

Иван Русев

В Зала 9 са известните живописци новатори от 80-те  години Димитър Киров, Генко Генков, Петър Попов, Никола Манев, Валентин Колев, Магда Абазова, Милена Йоич и др. са представени с по една творба. Те са носители на новите тенденции в живописта : ярък колорит, експериментиране с фактурата, абстрактна композиция, залегнали още в началото на 70-те г. и доразвивани през 80-те.

Ерозия

Иван Русев

Интересен със свой неповторим стил е Едмонд Демирджиян. Работи в областта на рисунката, колажа, живописта, графиката и стенописи. От 1994 до 1998 разделя времето си между България и САЩ. Получава престижна стипендия за живопис на американската фондация “Полък-Краснер”. През 2006 е удостоен с наградата на София за изключителни заслуги в областта на изкуството и културата.

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!

Enable Notifications OK No thanks