Откриване изложба живопис “Сто стъпки светлина” на Христо Кралев

В присъствието на ценители, приятели и колеги на 29.09.2022 г. в Художествена галерия – Добрич бе открита изложбата „Сто стъпки светлина“ на Христо Кралев. Художникът е роден в Добрич. През 1988 г.завършва Националната художествена академия, специалност „Живопис“ при проф. Д. Добрев и В. Колев. Той е един от основателите на творческото сдружение „Ателие 13“ и негов председател.

76 творби, създадени през последните шест години, изпълват три от залите на галерията и носят посланието на художника – светлината чертае пътя на всеки човек. За светлината и вярата авторът казва: “Всеки един от нас има и едното, и другото – в един момент вярва силно, в друг – не вярва никак. Но и в двата случая има по едно зрънце, което остава като противовес на другото. Целта на изкуството е това зрънце на невярващия да го засили, а във вярващия – да го заздрави”.

Директорът на галерията Недко Недков говори за впечатляващите мащаби на изложбата, както и за самобитния почерк на художника. Христо Кралев разчупва стандартната правоъгълна форма на живописното платно, внася нови елементи, превръща рамката в част от произведението и налага особена образност. Необичайни са и ракурсите в произведенията му, най-често с поглед отгоре, сякаш от висините.

Изложбата бе открита от Валерий Пощаров, бивш директор на ХГ – Добрич, дългогодишен приятел и ценител на изкуството на Христо Кралев. По думите му: „Като отчаян златотърсач, Христо винаги е търсил зрънцето промисъл, което дава същността на феномена, наречен Живот. Скитайки се в добруджанската шир и разговаряйки с птиците, облаците, житата и тревите, той неизменно стига до един вековен, самотен в равнината дъб и започва да разравя корените му. Там, където ревниво е скътана паметта на древната земя и нейните хора, с езическите им обичаи, с християнската им сакралност, с баладичния наниз от празници и ритуали, в които хора, животни и природа са свързани във вселенска хармония.“ Г-н Пощаров говори с топлота за таланта на Христо Кралев, за светлината в творбите му и за огромния духовен заряд, който те носят.

Изложбата е израз на преклонението и благодарността на автора пред родния край, на неразривната връзка между земята и хората, на светлината, която винаги намира начин да проникне в тъмното и да върне вярата и надеждата.

Творбите на Христо Кралев можете да видите до 18.10.2022 г. Очакваме ви!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!

Enable Notifications OK No thanks