НХА КАТЕДРА „ТЕКСТИЛ – ИЗКУСТВО И ДИЗАЙН“

Юбилейната изложба „Преподавателите и студентите“ на катедра „Текстил – изкуство и дизайн“ към НХА предизвика интерес още преди официалното откриване от 17:30 ч. На импровизирана пресконференция от 11:00ч. гостуващите преподаватели проф. д-р Аделина Попнеделева, доц. д-р Вержиния Маркарова и д-р Цвета Явашева отговориха на въпросите на журналистите и представиха участниците и творбите в изложбата. Първи залите на Художествена галерия „Добрич“ посетиха ученици от СУ „Св. Климент Охридски“, които се запознаха с изложените творби, а в последствие се проведе работилница по текстил. Своеобразният урок започна с кратка презентация на Цвета Явашева за произхода, спецификата и техниките на плъстенето. По време на практическото занимание учениците работиха с непредена вълна и се опитаха да създадат свои малки пана с техниката на мокрото плъстене, подпомагани и насочвани от преподавателите от НХА.

Изложбата е съставена от две части – на преподавателите и съоснователи на съвременния облик на катедрата по текстил в НХА, чиито творби са подредени в Зала 2 на галерията, и на студентите от катедра „Текстил –изкуство и дизайн“, създадени от 2010 г. насам, в Зала 1. В експозициите са включени общо 34 произведения, обединяващи както традиционни техники, съчетани с новаторски подход и творческо търсене, така и необичайни за текстила приложения, деконструкция, екологични послания, игра със символи и съвременни технологии. Хартията, емблематичен материал за ХГ – Добрич, отново е свързващ елемент, тъй като част от преподавателите са сред участниците в първата изложба и първия пленер „Хартията“ преди повече от 25 години, инициирани от нашата галерия. Тя присъства и в някои от представените творби – доказателство да неограничените възможности на творческото въображение.

В изложбата можете да видите тъкани стенни килими, колажи, бродерия, пластики, инсталации, принтове, плъст в наситени цветове и разнообразни пластични форми, показващи развитието на художниците през последните 60 години от създаването на катедрата в съвременния ѝ вид. Няколко табла разказват за историческия път на това направление в НХА, станало част от художественото образование в България само 2 години след създаването на Държавното рисувателно училище през 1896 г. Изложбата ще продължи до 21 април 2022 г.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!

Enable Notifications OK No thanks