ИЗЛОЖБА 110 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДОБРИЧКИЯ ХУДОЖНИК АНГЕЛ ТОМОВ

На 17 ноември 2022 г. в Художествена галерия – Добрич ще бъде подредена изложба по случай 110 г. от рождението на Ангел Томов – самобитен добрички творец, чието творчество има свое запазено място в изобразителното изкуство на нашия град.

Ангел Томов е роден на 14 януари 1912 г. в Добрич в многодетното семейство на хлебаря  Атанас Томов. През 1927 г. завършва прогимназиалното си образование в българското училище в града и работи във фурната на баща си до края на живота си. Като юноша започва сам да се учи да рисува. През 1951 г. за първи път участва в изложбата на художниците – самодейци в гр. Добрич. Участва в национални  изложби в София, Силистра, в окръжните изложби на групата на художниците, както и в Общите художествени изложби “Земята и хората”, които се провеждат в Добрич. През 1989 г. в галерията в Добрич е уредена самостоятелна изложба на автора.

Основна тема в произведенията му е родният град, някогашният Добрич, който изобразява с обич и носталгия.

Ангел Томов ни напуска на 18 април 2001 г. 

Осемнадесет платна от фонда на галерията припомнят за творчеството на този скромен, тих и усмихнат човек, самоук художник, който е и един от основателите на групата на художниците в града. Изложбата ще може да бъде видяна до 12 декември.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!

Enable Notifications OK No thanks